• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 10

  BARNES VOR-TX

  // Presis, solid og velfungerende hjortemedisin //

   


  Alle jegere har sin egen vedtatte mening om hva som er den optimale ammunisjonen til jakt.
  Og har man først funnet sin favoritt så er det vanskelig å være utro mot denne,  Jeg er selvsagt intet unntak. Men den velfungerende FUSION-kula mått pent stille som reserve, dette til tross for at FUSION er noe av det beste innen jaktammunisjon.

   

  I fjor kom fabrikkladet Barnes TTSX for salg. Og etter å ha lest meg opp og ned på denne ammunisjonen og kulekontruksjonen var valget enklere enn enkelt. Dette måtte prøves.

  Jeg har tidligere vært skeptisk til blyfrie riflekuler, de var tidligere kjent for å legge igjen unødig mye mantel i rifleløpet, og samtidig hadde og har kobberkuler en tendens til å fyke litt selv etter at den har boret seg gjennom og nedlagt en hjort. Sikker bakgrunn er stikkordet og den enkle løsningen på rikrosjettfaren, og Barnes har løst problemet med mantling i løp ved å lage riller rundt kula.

   

  I fjor skulle denne ammunisjonen få prøve seg i hjorteskogen.

   


  Fra jegerdagboken:

  "Kom på post rundt klokken 18.30, og etter en halvtime skimtet jeg dyr i bevegelse oppe i lia, denne lia er tettvokst med småfuru helt ned til myrdraget. Jeg vet at det går en hjortesti på tvers av kanten på myra, og tenkte at det ville vært perfekt om hjorten kom akkurat der.

  Plutselig åpenbarer dyret seg i en liten lysning nesten nede på myra, jeg ser at det er den store kolla, geværet blir forsiktig senket, og jeg har en anelse om at det følger med en kalv lenger bak, og ganske riktig, der kom kalven, kalven stiller seg som bestillt vel 40 meter unna, Victoryen står på minste forstørrelse og trådkorset henger stabilt på bogen idet kula forlater løpet. Et lyddempet smell suser i luften, gjennom hjorten og forsvinner i haguen bak kalven.

  Tiden var kommet. Sekundene er magiske, fulle av adrenalin og spenning, pekefingeren vandrer bort fra avtrekkeren, jeg tar ladegrep og lukten av avfyrt krutt finner veien til luktesansene, alt står stille, stillheten er til å ta og føle på. Tideler blir til sekunder.

  Kalven sjangler noen meter nedover mot meg,jeg ser at kula har gjort jobben, lyst blod kommer ut av utgangshullet og kalven faller om.  Perfekt treff, og foran meg i lyngen liggger en bylt med verdens flotteste kjøtt, rent og naturlig. Jeg takker jaktgudinnen for en vellykket jakt."


   

  Min opplevelse av denne ammunisjonen er hittil veldig bra. Nå har jeg riktignok bare felt en hjort med den, men i høst blir det nok flere.
  Oppdateringer på ammunisjonsfronten kommer senere.

   

  Hvorfor bruke gamle blykuler når ei moderne blyfri kobberkule er bedre?  Joakim

  15.07.2012 klokka 20:19
  Frister å prøve denne selv, men jeg har kun brukt fusion. Du får komme tilbake med hvordan den funker så kanskje jeg bytter selv. Er ikke heeeelt fornøyd med hvordan fusion går i børsa mi egentlig.

  Hjortefot

  15.07.2012 klokka 20:54
  Joakim: Presisjonsmessig er dette det beste jeg har hatt i 30.06, og fint slakt på kalven.

  Joakim

  15.07.2012 klokka 22:49
  Er det disse som skal ha lik restvekt etter at den har ekspandert? Mulig jeg må teste disse, kanskje lade noen selv å prøve først :)

  Hjortefot

  16.07.2012 klokka 00:50
  Joakim: Ja, disse kulene tåler store påkjenninger, restvekten skal ligge rundt 100%

  Joakim

  16.07.2012 klokka 05:15
  Da skal jeg prøve meg. Greit å ha noen å spørre før en hiver seg på dypt vann. Takk ;)

  Hjortefot

  16.07.2012 klokka 19:55
  Joakim: Bruk 150grain, 180 grain blir for lange. Hyggelig å kunne være til inspirasjon!

  Joakim

  16.07.2012 klokka 19:59
  Er det nok anslagskraft i dem til storvilt i 150grain ? Moro, ja jeg skal kjøpe meg en pakke så fort jeg finner, så skal jeg teste de litt før jakta :)

  Hjortefot

  16.07.2012 klokka 20:06
  Joakim: Jada, holder i bøtter og spann :)

  Joakim

  17.07.2012 klokka 01:36
  Er vel strengt tatt ikke det jeg skal skyte, men kan jo for all del prøve :)

  Hjortefot

  17.07.2012 klokka 07:06
  Joakim: haha :-)

  Skriv en ny kommentar

  hits