• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 11

  Hva er egentlig skikkelig jakt?

  // Jakt handler om nettopp dette...å være ute i naturen //

   


   
  Grunnen til at jeg skriver dette innlegget er rett og slett undring over hvordan man driver jakt og hva som kan kalles jakt. Jeg har nå vært registrert jeger siden jeg fylte 14år, og aktiv hjortejeger fra jeg var over 18år, men det er fortsatt brikker i det store jegerspillet som mangler. Føler du dette innlegget støtende eller støttende har jeg lykkes i stor grad.

   

  -Hjortefot strikes back!  Først av alt, er det noen "jaktformer" som er mer jakt enn andre? - Ja, og nei er vel et helgardert velformulert erkepolitisk korrekt svar på det spørsmålet. Men svarte lukter råttent av løgn, veggissvette og feighet.

  Det riktige svaret er JA!
  (her kunne jeg skrevet banneord, men jeg har da manerer)

  Det er enkelte aktiviteter med gevær som knapt eller aldri kan kalles jakt. Det som forundrer meg aller mest i segmentet "jakt"  er at noen betaler i dyre dommer for å skyte en hjort som går og beiter på innmark, det skytes gjerne fra bil, fra like ved bil, eller ikke så langt unna bilen. Er dette jakt? Nei, jakt skjer ikke like ved eller inni et motorvarmt kjøretøy. Jakt skjer i skogen under varierende klimatiske forhold og utfordringer.

   

  Lyssterke restvektfanatikere
  Kan det kalles forberedelse til jakt å kjøre rundt hele natten og lyse på hjorten?, og deretter kjøre ut om morningen, ta børsa fram og skyte dyret?
  Ok, hvis noen liker dette så gjerne for meg, men kall det aldri jakt! Det blir som å likestille ei flaske lunken Munkholm med en iskald Arendals.

  Det er på tide at man stopper opp og ser etter de norske jakttradisjonene som en gang eksisterte. De finnes nok der utenfor asfalten.
  Jeg trives best med lyng og mosegrodde fjellknauser under jaktstøvlene, lukten av moltemyr på retur etter en våt sommer, lukten av høst og årets flotteste tid.
  Det er slik jeg bedriver min jakt, slik mine forfedre gjorde det.  Jeg kan drive med min jakt, og likeså kan jeanskledde sofajegere, og komfortable biljegere drive med akkurat den lovlige "jakt" de vil, også like ved mitt nærområde, helt greit for meg.
  Fint for dem, men de går glipp av noe helt unikt og spesielt. 

   

   

  For meg handler hjortejakt om å komme seg ut i skogen for å gå i ett med naturen, og forhåpentligvis overliste hjorten.

   

  Hva er din definisjon av jakt?

  Stikkord:


  Laz

  12.09.2012 klokka 17:37
  Heilt enig!!!

  Øystein

  12.09.2012 klokka 20:18
  Jeg er forsåvidt enig med deg. De beste jaktopplevelsene jeg har hatt, har funnet sted i skog og i hei. Samtidig så kan jeg godta at mange har forskjellige premisser for jakt. For hva er egentlig jakt? Min definisjon på det er felling av bytte. For byttet spiller det ingen eller liten rolle om det blir felt av en person som sitter på bøen, eller i skogen.

  Personlig trives jeg på bøen når det er litt smådårlig vær, og gjerne når jeg må jakte alene. Er ikke så lysten på å dra hjem et tungt dyr uten hjelp.

  Hva jakt handler om er forskjellig fra meg til deg. Jeg tenker selvsagt ikke på ulovlig jakt i denne sammenhengen, som jakt ved bil - det blir for dumt. Men hvis noen ønsker å jakte på bøen en kveld, eller sjekke bøen for man stikker ut i skogen, så sier jeg absolutt ingenting på det. Mine beste opplevelser har som sagt vært i utmark, selv om jeg også har opplevd mye spennende på innmark. :)

  Kort sagt; Vi har alle forskjellige premisser. Det er litt viktig å tenke på.

  Hjortefot

  14.09.2012 klokka 22:15
  Øystein:

  Helt riktig, vi har alle våre metoder og interesser. Det eneste man kan bannlyse er ulovlig og uetisk jakt.

  God jakt videre!

  Mads

  16.09.2012 klokka 19:30
  Hei!

  hvilke sikter er det du har på børsa der?

  Hjortefot

  16.09.2012 klokka 20:54
  Mads:

  Hei, det er vanlige åpne sikter, men de er markert med selvlysende tusj.

  Mads

  17.09.2012 klokka 17:10
  ok, genialt ;)

  Hjortefot

  19.09.2012 klokka 21:04
  Mads: Enkelt og greit!

  Andreas

  20.09.2012 klokka 09:04
  100% enig med deg!

  Håper du får en fin tur til Skottland!

  Hjortefot

  21.09.2012 klokka 21:40
  Andreas: Takk!

  mikkelmmmj

  10.03.2014 klokka 10:44
  er rype en storvilt eller ikke

  Hjortefot

  10.03.2014 klokka 13:43
  småvilt :)

  Skriv en ny kommentar

  hits