• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 4

  Valg av ammunisjon.

  :: Valgets kval ::


  Da jeg debuterte som storviltjeger var det eneste riktige noe som het Norma Forbedret Elite 11,7gram, nesten alle brukte det. På skytebanen ble kun denne typen ammunisjon solgt. Ung og dum jeger som jeg var funderte ikke så mye over hvilken kule jeg brukte, bare det var en jaktpatron fikk den duge. Norma Forbedret elite var utrolig presis, og gikk ganske likt med Norma Jaktmatch, veien var lagt.

  Jeg tenkte ikke så altfor mye over kjøttskader og blodlaminerte ribber, hjorten datt, en etter en. Det var viktig at hjorten datt rett ned ved treff høyt i bogen.  Jeg felte vel 24 hjort med Norma Forbedret Elite, med blandede resultater, dyr skutt på kloss hold var mer ødelagt enn dyr som ble felt på lengre avstander. Jeg fant faktisk igjen en ikke så dårlig sopp i en bukk som ble felt på 200meters avstand. Det var alt jeg fant, resten av blyet var nok spredt litt her og der...

  Men så kom Fusion fra Federal, denne patronen var og fortsatt er spådd en fremtid som folkepatronen, den som kunne gi Eliten et rævspark med høy restvekt og maksimal inntrenging i nevnte ræv..
  Dette er ei loddet kule som henger bedre sammen enn mange andre kuler i samme prissjiktet. Dette er ei lavpriskule som yter over lavprisstempelet både på presisjon og effekt i hjorten.
  :: Dette 180grains FUSION-prosjektilet har gått gjennom to grove hjorteboger ::


   

  25 hjort har jeg felt med Fusion 180grains i .308

  Jeg har enda tilgode å se et ødelagt slakt. Med maks effekt, presisjon i toppsjiktet, og pene slakt .

   

  Hvorfor bytte videre?
  Det er vel med oss jegere som med andre, alltid gøy med noe nytt. Og da Barnes sin TTSX kom i fabrikkladet ammunisjon ble fristelsen for stor.
  Dette er ei kobberkule fri for bly, tuppet med blå plastspiss der gamle patroner er tuppet med bly.
  Det er ei såkalt homogen kule, og siden den er laget av kobber som har en lavere egenvekt enn bly blir disse kulene forholdsvis lange kontra tradisjonelle blykuler. Det betyr at man må ned i kulevekt for å beholde et stabilt prosjektil. Mitt valg falt på 150 grains.

  Jeg ble svært imponert over presisjonen på disse kulene, de leverer kronestykkesamlinger, og etter en tur gjennom både ett og to trær var kula soppet akkurat som på esken.
  Til og med plastspissen var like hel. Ei kule til å stole på til stor hjort med grove bein.

  Jeg har felt ett hjortevilt med denne kula, en hjortekalv som kom på post i fantastiske omgivelser. Skuddet satt der det skulle, og kalven falt rett over. Slaktet fremsto som mer rent og ryddig enn med andre kuler. Noe søl blir det alltid, men mindre søl er bedre enn mye søl, blyfritt er aldri feil, og da er TTSX er godt valg.

  Men hva nå? Har jeg funnet min favoritt og ledsager for resten av livet? 
  Neida, livet er for kort til å kun bruke en type ammunisjon.


  :: Alle disse er gode jaktpatroner, valget er ditt ::


  I disse dager er det Lapua Mega 13grams som skal brukes i hjorteskogen.
  Det blir spennende å se om tung kule i moderat hastighet er så bra som folk sier.

   

   

  God jakt !

  Stikkord:


  Joakim

  23.09.2012 klokka 15:08
  Her er du inne på noe som mange kjenner seg igjen i. Og hadde det ikke vært for at banen her er stengt etter jaktstart, så skulle jeg ladet meg noene Barnes TSX. (den uten blå spiss om noen lurte) Men til neste år skal jeg lade meg opp denne typen, men tror jeg vil velge 165grs etter anbefalinger. dette er andre året jeg bruker Fusion, og det er heller ikke noe dumt valg :)

  Hva skal du bruke i skottland?

  Hjortefot

  24.09.2012 klokka 08:57
  Joakim: hei!

  I skottland bruker jeg lånt gevær og lokal ammo. Tipper det blir noe Nosleraktige greier for knall og fall.

  Stian V

  24.09.2012 klokka 16:08
  Savner Trophy Bonded 165 grs! Tross alt den beste ammunisjonen! Hehe :)

  Hjortefot

  24.09.2012 klokka 21:54
  Stian V: har ikke komt så langt, skal teste mye ammo fremover.

  Skriv en ny kommentar

  hits