• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 9

  Young stag- Not a good stag to shoot.

  "Hvorfor ikke skyte den store unge bukken? -Fordi det vil ruinere hele hjortebestanden"

  :: NOT shootable, it's too young, and it's also too big ::


  Under vårt opphold på ei avsidesliggende øy på vestkysten av Skottland fikk vi en lærerik rundreise i forvaltning.
  Skottene har forvaltet hjorten i flere generasjoner. Det er for eksempel ikke lov til å skyte bukker som er unge eller voksne og store. Alle bukkene som blir skutt på øya er returbukker.
  Det gjeveste er å felle en såkalt switch, en utgammel returbukk med totalt fire tagger igjen i geviret.

  Vi fant riktignok ingen switch denne gangen, men vi felte totalt 7 herlige og flotte returbukker på fem dager.
  Vi så utrolig mange store bukker, og brølekonsertene i fjellheimen var intens. Dette var hjortens rike, det stod en brølebukk på hver fjellknaus, og de fleste bukkene hadde store harem av koller og kalver rundt seg.

  :: Flott bukk på vei mot toppen ::  Det paradoksale er at vi i Norge feller bukkene mens de er unge og ennå ikke har fått frem potensialet sitt.
  Det å skyte en returbukk i Norge er meget vanskelig av den enkle årsak at de stort sett dør før de fyller 5år. Her har vi meget å lære alle og enhver.

  Frykten for at naboen skyter bukken er stor mange steder, men vi må huske at dersom vi lar være å skyte den selv, så vil den ha dobblet så stor sjanse til å overleve. Etterhvert vil også naboen forstå hva man driver med.

  Besøket i Skottland har vært en tankevekker og inspirasjon av dimensjoner, og jeg skulle ønske at vi i Norge også behandlet hjorten som den store ressursen den er, og brukt den for det den er verdt i markedsføring av landet vårt. Kanksje vi om et par generasjoner kan nærme oss tankegangen og stoppe den negative utviklingen før det er for seint.

   

  Jeg har et ørlite håp, men veien er lang og full av grådige minefelt.

   


  Stikkord:


  Joakim

  10.10.2012 klokka 23:30
  Vi har litt å lære av disse skottene :)

  Kjekt å følge bloggen din mens du var i skottland. Nå får du ha lykke til med det som er igjen av jakta i Norge :)

  Hjortefot

  10.10.2012 klokka 23:57
  Joakim:

  Vi har mye å lære :)

  Kjekt at du likte oppdateringene, det vil komme flere bilder og historier :)

  Joakim

  11.10.2012 klokka 12:42
  Flotters, det er ikke noe som slår en kopp kaffe og en god jakt historie/ opplevelse :)

  Hjortejegeren

  23.10.2012 klokka 22:08
  Lære?

  Nevn noen punkter på hva som er så fantastisk med hjorteforvaltningen i Scotland kontra Norge? Negative utviklingen her hjemme, som feks?

  Kunne vært spennende og hørt hva det event er, tror da ikke forvaltningen her er så himla galen. Eller mente du gjerne att det var du som har mye og lære? Da forstår jeg det i så fall;-)

  Hjortefot

  23.10.2012 klokka 23:07
  Hjortejegeren:

  Hei

  Hovedforskjellen på hjorteforvaltningen her hjemme og Skottland er stor. Skottene bruker hjorten for det den er verdt i markedsføring av landet, de er stolte av hjorten og jakttradisjonen.

  Noe av det jeg lærte var at de høster av utelukkende av overskuddet, hovedsaklig koller, kalver og returbukker. De skyter ikke voksne bukker før de er "going back"
  Dette fører til tidlig brunst og brøling som igjen gir robuste dyr som takler det ugjestmilde klimaet i det skotske høylandet.

  De har rikelig hjort innenfor bærekraftige rammer.

  Her til lands omtales hjorten stadig oftere som et skadedyr, enten fordi den forsyner seg av innmark som sjelden er inngjerdet, eller at den spiser av skogen der den faktisk bor.
  Dette er argumenter for å få flere løyver, noe som igjen gir mer lettjente penger rilum.

  I Norge blir man fremhevet som stor jeger om man klarer å felle en storbukk på innmark, gjerne i lys av en traktor eller på rundballåte.
  I Skottland er du den beste jegeren om du klarer å felle en skikkelig gammel returbukk med et kraftig returnert gevir. En firetaggers returbukk, en såkalt switch er det gjeveste trofe du kan nedlegge.
  Det er to forskjellige kulturer.

  Forvaltningen i Norge er etter min mening på rett spor, det dannes flere og flere storvald.
  Men det felles fremdeles for mange tre-fireårige kronhjorter som ikke har nådd potensialet og blitt skikkelig store, det skytes lederkoller som er selve limet i bestanden lokalt.

  Vi må være stolte av hjorten, bruke den til å markedsføre vestlandet, og være flinkere med konfliktdempede tiltak som f.eks gjerder rundt innmark, skogrydding langs veien.

  Vi har en vei å gå, det går rette veien, men det er langt igjen og mange barrierer som det kan ta generasjoner å passere.

  Bare spør meg dersom det er noe du savner i svaret :)

  Hjortejegeren

  24.10.2012 klokka 21:51
  Hei igjen.

  Markedsføringen ligger de gjerne ett hode eller to foran oss på, men tradisjon for jakt har vi vel begge nasjoner drevet siden tidenes morgen men gjerne på forskjellige måter og tradisjoner. Kulturen her hjemme og der er nok forskjellig ja, det er det nok ikke så mye å gjøre med. Når det gjelder forvaltningen så kan jeg være enig i att det er mange som bannlyster hjorten som en pest og en plage. Og heller må begynne og se på hjorten som en ressurs.

  Overskuddet blir vel høstet av på en fornuftig måte her hjemme også, med en hjortestamme i stadig vekst.

  Att det utelukkende tas ut returbukker og att det er det som er gjevt og skyte har jeg vanskelig for å tro. Tenker det kommer noen med fete lommebøker etter dere og tar ut av storbukkene også(money talks;-)

  Og att det utelukkende tas ut store bukker her hjemme er jeg ikke enig i, att det forekommer noen steder er det ikke tvil om. Men jeg tror andelen av jegere her hjemme har ett snev av fornuft og bruker sunn fornuft i uttak av bukker. Det er ivertfall inntrykket jeg sitter med etter 22 år som jeger. Dette tror jeg må vurderes individuellt i valdene da mange har en viss grad av oversikt over hvilke dyr de har i områdene sine.

  Det er pengene i dette som er med og ødelegger mye. Noen betaler i store summer for ett hjorteløyve, med x antall dager(timer) på å nedlegge byttet på. Klart da att terskelen for hvilke dyr mann da nedlegger ikke betyr så mye. En gjestejeger i ett terreng bryr seg vel katten i om hjorten er en lederkolle eller en potensiell storbukk.

  Er enig i mye av tankegangen din vedrørende forvaltning. Men att det er så mye bedre i Scotland tror jeg neppe, du har neppe sett hvermannsen der heller;-)

  Hjortefot

  24.10.2012 klokka 22:33
  Hjortejegeren:

  Hei, takk for flott innspill.

  Hva gjelder money talks så kan det sikkert forekomme i enkelte områder som har blitt kommersielle, jeg har kun vært på en Estate. (du kan lese om området i Jegerårboka som kom i fjor) men i det området vi jaktet i på vestkysten er det umulig å forlate øya med en såkalt royal, hvis en slik ung storbukk blir skutt ved en "misforståelse" vil geviret bli igjen på øya, uansett hvor mye den "uheldige" legger på bordet, uansett!.

  Det er steinhard policy på dette området.

  Skyter man derimot en såkalt switch , en kjempegammel bukk med kun fire tagger er man kongen på haugen. Jeg var så heldig å få skutt en gammel 7 tagger som var på god vei mot de evige jaktmarker, gammel nok for meg, men en dag håper jeg å kunne skyte en switch her hjemme. Det er nå blitt mitt store mål, men returbukker er mangelvare i hjortenorge, så det kan ta tid.

  Dette må nesten oppleves. Da jeg kom hjem bleknet de store kronhjortgevirene på jaktrommet, litt surrealistisk, men det er faktisk tilfelle.

  Du er inne på noe viktig hva gjelder jaktutleie, selvsagt vil jegerne ha mest mulig igjen for pengene, gjerne på kortest mulig tid. Det er vanskelig å finne en balansegang.

  Den voksende hjortestammen har blitt til en krympende hjortestamme i mitt jaktområde.
  Vi har fulgt en bestandsplan for reduksjon, og den har sammen med de to kalde vintrene gjort grovt innhugg. Hovedskylden har vi jegerene selv, vi skjøt ukritisk det vi ble tildelt. (på det meste 35 dyr på 3000 mål) Jeg tror at mange vil føle dette etterhvert som tiden går.
  Hittil i høst har vi felt 3 hjort, 2 kalver og en spissbukk.

  Jeg unner alle å skyte noen storbukker i løpet av livet, det er ikke det som er trusselen, trusselen er de som aldri får nok. De som må ha en stobukk hengende i hvert rom i huset, og under låvebrua.

  En felles plattform hadde heller ikke skadet, for enhver jegers store skrekk er at hvis man ikke skyter det store dyret selv, så vil naboen gjøre det. Vi må få et bredt samarbeid og større storvald som ikke blir til en grunneierklubb.

  Og da kommer vi til problem nr 2, og det er at det er altfor mange småhøvdinger i fjøsdress/dress & slips som sitter på hver sin tue og skal regjere og vet langt mer enn forskere og jegere.

  Nå i ettertid ser jeg ikke helt årsaken til at man skulle utrydde hjorten i vårt område, men jaktlysten var vel større enn vettet hos meg og andre.

  En kraftig lærepenge. Og jeg fikk en real vekker i Skottland, de en rik natur i balanse, et dyreliv jeg gjerne ville hatt her hjemme.

  Jeg tror vi er ganske enige om mye og mangt :)

  Hjortejegeren

  25.10.2012 klokka 23:43
  Hei igjen

  Ja , tror vi deler synspunkter på en god del ja:-)

  Fortsatt skitt jakt. Fin sporsnø imorgen;-)

  Hjortefot

  26.10.2012 klokka 09:14
  Hjortejegeren:

  Takker!

  God jakthelg!

  Skriv en ny kommentar

  hits