• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 2

  SETT & SKUTT HJORT, både her og der!

   

   

  På tide med noe nytt og forhåpentligvis bedre?


  Hjortejegere flest leverer inn sett-hjort-skjemaet etter at jakten er avsluttet.
  Dette er tall som blant annet skal indikere bestandsutviklingen, kjønnsammensetning i bestanden, og hvor mange jegere og timer man bruker pr skutte hjort.

  Nytt i år er at dette kan gjøres via mobil (les sak på Hjorteviltportalen)
  Ellers er systemet og skjemaet det samme, papirene, ofte utfylt siste kveld mange sikkert etter fri hukommelse blir samlet inn av jaktfeltleder, deretter overlevert storvaldet, og til slutt sendt ....til nok en person, før de blir videreformidlet til rette innstans.

  Kjære direktorat, vi er nå inne i en ny epoke i utviklingen av hjortebestanden, det meldes om kraftig redusering i enkelte områder, mens andre områder er uendret.
  Det blir mer viktig enn før å ha reelle tall for å følge utviklingen.



  Hva med å forbedre dagens system?
  Et oppgradert system der hvert eneste sett-hjort-skjema blir knyttet opp mot jegernummer, slik at hver enkelt jeger kan sende sine tall direkte til siste ledd via mobitelefon eller internett?
  Vi har i dag et lignende system for rapportering av felt småvilt.

  Dette ville gjort registreringen mer personlig og trolig ført til at flere tar "sett-hjort" mer alvorlig og grundig.
  Samt at man kan følge utviklingen tettere ved å sammenligne jegere og jaktvald på mer reelle tall i årene som kommer. Både obersvasjoner og faktisk felt hjort.
  Det skader ikke å levere antallet på skutt hjort samtidig, så slipper man å vente på rapportering fra en haug med storvald som sover i timen..

  Dagens papirskjema har jeg i praksis sett blitt misbrukt, eller fylles ut feil, det er jo bare noe man MÅ levere, samme hva som står der.
  Og det skader vel ikke lommeboka om man plusser på litt, kan jo vanke flere løyver neste år.. Man trenger strengt tatt ikke være jeger for å levere dagens skjema.


  Sett-hjort er tall som bør komme fra jegere som faktisk er i skogen, og leveres direkte til rette instans, ikke via grådige jaktfeltledere som gjerne finner på å legge samme skjemaene de får inn av jaktfeltes jegere, for å deretter legge på litt til.

  Blir dette reelle tall?

  Vi må innse at vi aldri vil få vite hvor mye hjort vi jegere ser i løpet av en høst, men vi kan nærme oss et mer riktig tall.

  Utviklingen i hjortebestanden er så viktig at man bør vurdere en oppgradering til beste for fremtidens forvaltning av vårt vakreste og mest verdifulle vilt.

  Stikkord:


  22.01.2013 klokka 00:10
  Enig, dagens system fungerer ikkje. tjuvkikka på sett-hjort-skjemaet til en på sammejakt vald som meg, fyren har gjennom heile jakta klagd over kor lite hjort han hadde sett... på mystisk vis når dagen kom for innlevering av skjemaet, så var det oppført sett hjort på nesten samtlige av hans jaktturer. Dette er ikkje jaktleder sitt ansvar for at det blir ført riktig, men meiner det er opp til kver enkel jeger å ta vare på hjorte stammen, hos oss, kommer det til å gå ned på løyva sjøl om vi har en fellingsplan som går over 3år, og har vi har alt fått tildelt løyve for dei neste 2år...her er det jaktleder som tar ansvar og eg meiner det e heilt rett gjort.

  Hjortefot

  22.01.2013 klokka 22:29
  Anonym:

  Ja, det er rom for forbedringer, men tror du direktoratet bryr seg om noen jegere?

  Skriv en ny kommentar

  hits