• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 6

  VIL SETTE UT GAUPE I BERGEN

  Gaupe i Bergen?
  Ifølge ba.no vil Miljøpartiet De Grønne gjenninnføre gaupe i naturen rundt Bergen.
  En av årsakene er at jegerne flest kun feller de største og flotteste hjortene, en gaupebestand vil i all hovedsak ta de minste og svakeste dyrene.
  Gaupeutsettingen blir å se på som et balansetiltak.


  Nå skal jegeren hjortefot gå forsiktig i dørene..

  For det er enda ikke lov for jegere som meg å være tilhengere av at naturen skal ha en balansert sammensetning med byttedyr og predatorer.
  Hvis man er for at rovdyr skal fylle sin plass, da er man imot jegere. Enkelt og ugreit.
  Jegere skal ikke uttale seg om rovdyr med mindre man tar til orde for å drepe de siste individene som vandrer i våre skoger.  Trist.

   

  Men så til saken, det er en god tanke å få hjortebestanden i balanse, nå kjenner jeg ikke bestanden lokalt i Bergen, men hvis den er så stor som enkelte skal ha det til, da kan sikkert et par gauper rydde litt på lageret. For hjortebestanden vil dette være gunstig, om den da er i en slik ubalanse som beskrives i artikkelen. Skogens vaktmester og ryddegutt.

   

  Problemet vil være å få de stasjonert, dette er dyr som tilbakelegger store distanser og regjerer over store områder.
  Det største problemet vil imidlertid være all sau og eierne av sauen. Ensomme menn i grønn kjeledress, utstyrt med bestefars gamle hanehagle vil alltid være et risikomoment.

   

  Jeg vil med dette ønske Gaupa velkommen til vestlandet, også til sunnfjord, hjem på tunet igjen!
  ...selv om jeg egentlig ikke får lov til å mene det.
  Stikkord:


  Kaja Bøhlerengen

  23.01.2013 klokka 12:08
  Fin blogg! Kommentere tilbake?

  Susanne Håheim

  23.01.2013 klokka 12:14
  Syns det hadde vore greit med både gaupe og ulv eg. Men bøndene er nok ikkje så begeistra for det. Særleg ikkje her i Sunnfjord... Sjøl tok eg jegerprøva for snart eitt år sidan, men blei desverre for sein til å skyte opp til storviltprøve i haust, men det skal eg i alle fall gjere til hausten som kjem! Så må eg få kjøpt meg ei rifle... :-)

  Hjortefot

  23.01.2013 klokka 12:18
  Susanne Håheim:

  Hjertelig velkommen som hjortejeger neste høst, jegerstanden trenger slike som deg!

  Hjortefot

  23.01.2013 klokka 12:18
  Kaja Bøhlerengen:

  Kanskje

  Terje

  24.01.2013 klokka 16:44
  Nå vet jeg ikke hvor effektiv en hjortejeger gaupa er, men vær forsiktig med hva du ønsker deg. Her i Asker hvor det før var en veldig solid rådyrstamme er det nå 0 rådyr igjen i skogen etter at gaupa har etablert seg. Eneste rådyrene igjen i kommunen holder seg i villastrøk hvor de har små grønne lunger hvor de hviler før de spiser i hagene. Du kan gå en hel dag i vest marka uten å se 1 rådyrspor hvor det før var i overkant mange dyr.

  Terje

  24.01.2013 klokka 22:18
  Tenkte bare jeg skulle legge ved en link til lokal avisen også så du kan se hvor ille det blir i et område gaupa kommer til hvor rådyrtettheten er veldig stor når de etablerer seg og får formere seg fritt i noen få år.

  http://www.budstikka.no/nyheter/radyr-tatt-av-gaupe-i-eplehage-1.6086886

  Skriv en ny kommentar

  hits