• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 0

  Kroatia- Balkans jaktvugge


  Alpene i solnedgang gav en godfølelse, det var liksom et tegn på at dette ville bli en minnerik tur.


  Så stod vi der, på flyplassen i Zagreb.

  Med beina plantet på Balkan.
  Vi som var unge på 90-tallet husker tenker nok mest på strid, elendighet og unødig kriging når vi hører om Balkan.
  Men Balkan er så ufattelig mye mer enn den historien vi har i minnet.  Kroatia er et flott land som grenser til Bosnia, Slovenia, Montenegro, Serbia og Ungarn
  Vi skulle jakte villsvin helt innpå grensen til Bosnia, oppe i lauvskogkledde åser og bakketopper. Eikeskogen dominerer naturen på en vakker og klyngende måte, den står der som skogens bauta i tornekrattet.

  For det er tornekratt på villsvinets hjemmebane. Det er tett, og villsvinene kommer som raketter over skogsveier og små stier. Da må du være klar, du må reagere raskt. Du har sekunder på deg; drøyer du; så mister du.


  En gang et hjem, nå en blivende ruin.Veldig trist syn, og en konsekvens av historien.

  Jakten foregår ved at drivere og hunder presser villsvinene mot postene våre. Postene er satt på linje og ofte med bakpost. Her ser du et typisk tårn som gir jegeren litt bedre oversikt, og tryggere bakgrunn for skudd.  På denne typen jakt er kikkertsikter med lav forstørrelse eller rødpunktsikter bankers. Du må vurdere,sikte og skyte kjapt. Da er det en stor fordel å ha begge øynene åpne. Jeg bruker Aimpoint Micro H2 - og er storfornøyd!


  På slike poster er rødpunktsiktet fra Aimpoint det beste alternativet.  Laget vårt fikk 35 villsvin i første drevet, noe som er unikt i et område der dyrene lever fritt i fjellet. Man må ofte jakte i hegn for å få lignende fellingstall på første drev. Dette viser hvor viktig det er at guiden kan sine saker. Og aller viktigst, hundeførerne og hundene, de holdt et nivå som imponerte.  Noen av villsvinene fra første drevet. Gruppen vår hadde meget gode skyttere, og da blir det suksess og flott viltparade.  Posering med random matgris :) Legg merke til varmevesten; et skikkelig must på lange kalde dager i fjell og skog.
  Min varmevest er levert av Pinewood.  Mye god mat, alle villsvinene ble håndtert profesjonelt av kyndige slaktere. Kjøttet ble etter flåing hentet av et slakteri.

  Mitt store høydepunkt

  Jeg har hatt en drøm, en drøm om å en dag få nedlegge en skikkelig rugg av et villsvin. En skikkelig keiler med store farlige tenner.
  En sånn på 150kg + En bulldoser på fire bein,

  Det er mange som har denne drømmen, og mange får den oppfylt, men det er enda flere som enda venter på det drevet, den sjansen.
  Dette skulle bli min sjanse, og min dag.

  Drevet var nettopp startet, hundene jobbet i lia på motsatt side av dalen. Det var et forferdelig leven. Jeg stod og så det ene villsvinet etter det andre bli støkket ut av kjerret på andre siden av dalen. Det var store dyr, store enslige dyr. Typisk for keiler. De går aleine etter brunsten.

  Jeg kikket meg rundt for å være best mulig forberedt om det mot all odds skulle komme en keiler mot min post. Jeg hadde 10 meter foran meg, og gode muligheter på flankene, men der kom det til å skje veldig fort.
  Og så la jeg merke til en liten snødekket lysning 100-120 meter nedenfor og til venstre for meg. Idet jeg står og vurderer avstanden til lysningen; ja da kommer det en keiler opp akkurat der. Det lyser keiler lang veg, stort høyreist kompakt dyr, svart og alene.
  Sakoen er kjapt i skulderen, og rødpunktet i Aimpointen holdes rett foran snuten på villsvinet, dette har jeg trent på. Og den første Hammerheadkula slår inn i grisen, sekunder etter slår kule nr 2 inn i den voksne grisen. Den forsvinner i krattet.
  Noen timer etterpå avsluttes drevet, og hundene settes på sporet for å finne viltet i den tette vegetasjonen. Disse hundene finner alt, og ofrer alt i den kampen.

  På kvelden får jeg se keileren min :)  Han var langt større enn jeg kunne drømme om :) Beklager at jeg ikke har et anstendig bilde, det blei skikkelig snøstorm og vanskelig å ta et skikkelig bilde.  En drøm gikk i oppfyllelse fredag den 13. Januar.


  Klart for mat og lokalt brygg :)


  Siste kvelden ble toppet med helgrillet gris; det var skikkelige saker det :)
  Mange gode minner fra Kroatia.
  Flott natur, godt jaktopplegg med proffe guider og hunder. Reiseleder som er jeger, og kan språk og kultur.
  Sikkerhet i høysetet. Alt man kan tenke seg for å få en vellykket jakttur.

  På tre dager falt det ca 60 villsvin til tross for snøfall og vanskelige jaktforhold siste jaktdagen.
  En fantastisk tur som virkelig kan anbefales!


  Hvis du er interessert i å oppleve fantastisk villsvinjakt i dette området; da tar du kontakt med www.veidemanns-reiser.no
  Da får du en opplevelse for livet :)

  I'll be back !

     Skriv en ny kommentar

  hits