• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 0

  Skræveren & Skrueren
  Stemninga var amper, siste kveld på skytebanen før skyteprøven avsluttes for i år. Køene foran skranke og standplass vokser som en 2. generasjon løvetann. Allerede før skytebanen har åpnet står de to mest trofaste sliterne stått i i kø siden værmeldinga på radioen var ferdig.
  La meg introdusere  "Skræveren" og "Skrueren"  Skræveren (59år), notorisk hjortedreper, med sin hakekorsprydede smellstang fra 2. VK. I lommen på feltjakka som dekker en nedseget tanktop prydet med dødningehode ligger eiret og irrgrønn Norma Elite fra seint 90-tall. Fra de dager pakken hadde et posthorn på emballasjen.
  Oppå mauseren ligger en fastkrudd/limt/sveiset fast Weaver med 4x fast forstørrelse. Han har fått grønt og friskt gress til å bli rødlig, gang på gang. Han er kongen på bøen, og som alle bøkonger, når hjorten ligger uten åndedrett, da skal det skræves. Det bærer rett ut i en norsk halvspagat, godt tak i gevir, sneipen i kjeften, og say "cheese" idet blitsen på den gamle nokiaen lyser opp det duggfriske gresset og skiltet på traktoren i bakgrunnen. Av og til glemme rhan å plassere geværet i geviret. Men selv den beste kan glemme.
  Han brygger sin egen øl, han lager sin egen prim, og syns at økologisk, piggfritt og miljøvern bare er en mote. I frysen har han noe aldeles totalfredet, samt alle multene som nabokjerringene helst ville ha for seg selv.

  Skrueren (snart 67 år), naboen til skræveren, det som skiller disse foruten noen rundballestabler i avstand, er at skrueren er en litt mer forsiktig type. Han har beholdt sin barnetro på sindighet godt inn i voksen alder. Har jo alltid vært slik, hvorfor endre noe som virker?
  Han tar aldri sjanser som andre ville tatt. På grunn av sin forsiktige fremtoning får både hjort og justeringstårnene på kikkertsiktet være i fred, stort sett.
  Det detter en hjort i ny og ne. Alltid på første skuddet som treffer dyret.
  Men gud forby at noen påstår at han må to knepp til venstre. Da får han tårer i øyekroken samtidig som svetteperler triller ned på nesetippen, og drypper på FK-støvlene med filtsåle.
  Verdens undergang er nær skal vi tro på skrueren. Han skjelver ved tanken på å måtte justere på noe som har virket bra i en mannsalder.

  Kan det virkelig være så vanskelig å lage en patron som går likt med kikkerten min?
  -Spurte Skrueren med sjelvende og småirritabel hul stemme da standplassleder foreslo noen knepp opp og til høyre.

  Han måtte faktisk hentes med luftambulanse like etter etter at Norma skiftet kulevekt på sin Elite, han falt sammen inne i skytterhuset, ambulansefolkene måtte til gnisse "strykejernene" og støte han i gang igjen. Skræveren hadde nemlig vært litt løsmunnet og sagt at han måtte stille et par knepp ned med den nye ammunisjonen. Dette ble for mye for pensjonisten fra fjorden. Det siste folkene hørte idet han ble lempet inn, rett før luftambulansen subbet over tretoppene i retning sentralsjukehuset var "faen , må eg skyte inn på nytt, HELVETE, berre la meg døy!!"  Nå er det gått noen år siden den episoden, og i kveld var det siste mulighet for å ta skyteprøven.
  Både Skrueren og Skræveren var på plass med sine slarkete mausere, Remaposer med tomhylser, og noen mindre tomme hylser.
  Her han man brukt timer på å skrape frem 5 blyfylte plugger hvor kruttet høres når man rister på hylsa. Hele kjelleren var gjennomsøkt, kasser snudd og katten skremt.

  De ligger på skive 1 og 2, side om side i solnedgangen på den lokale skytebanen, solstrålene står rett i fjeset.
  Men slikt hindrer ikke dyktige jegere som gjerne skyter i bekmørket . Joda, en og annen slåmaskin må repareres, men de treffer i det minste.
  Tenk å bomme på en slåmaskin i måneskinn, det skulle tatt seg ut.

  Begge har avfyrt sine 5 skudd mot sirkelen på 30 cm, rett over foten på en overdimensjonert reinsdyrblink. Begge har slengere fra hals til vom, og standplassleder rister på hodet, til tross for at begge vifter med hver sin hundrelapp, litt sånn diskret.

  Skræveren ser bort på Skrueren og sier; ...det her er mattilsynet sin feil, de vil ta fra oss den beste ammunisjonen, og det ligger i bakhodet, derfor skyter jeg dårlig.
  Blir så forbanna på forskere!, slike som graver og undersøker teorier og lager hypoteser.
  Bly er ikke mer giftig enn asbest og parafin, det her er et politisk spill, noen skal ta oss jegere, de skal bakbinde oss, og herse med oss.
  De har garantert en baktanke. Skal banne på at EU og Miljøpartiet de Grønne står bak.

  Vil jeg krydre maten med blyfragmenter, så må jeg få lov til det !

  Skrueren ser på Skræveren og sier; så lenge de lager et alternativ som går likt med den gamle patronen er jeg samarbeidsvillig.


   

   

   

  #satire #humor #hjortefot #jakt #hjortejakt

  Stikkord:
  2

  Salomon Speedcross 3CS

   

  Da var jeg begynt på mitt andre par med Speedcross!

   
  #speedcross #sko #tursko #fjell #fjelltur #hjortefot #salomon
  0

  Trening før storviltjakta.

  Alltid kjekt å treffe gode venner på skytebanen

  Med Nosler BT var det bra samling for 5 skudd.

  Og Federal Trophy Copper bruker samme stien ;)

  De ti skuddene klasket inn tett.

  Børsa begynner å bli jaktklar. Ut i september skal den få sin ilddåp.

  9

  Kveldstur til stølen

  Søndager som denne må man utnytte maksimalt.

  0

  Kongen av skytebanen

  Kongen av skytebanen
  Det er han jyplingen, ofte utstyrt med med Tikka T3, Meopta og vibratorlignede demper på børsa. 

  Han som klarte den store bragden med å bestå skyteprøven, til og med på første forsøk. Ikke verst for en debutant.
  Allerede i bilen på grusveien, med stø kurs hjem fra skytebanen sitter han og planlegger at han skal skrive et innlegg på jegerforumet om at prøva er altfor lett.

  For kongen av skytebanen er det meste en smule for lettvint.
  Han vil rette et sleivspark til mausergenerasjonen som kjøpte sine smellstaver for 250kr i 19-pilogbue.

  Hvorfor skal skyteprøven være så lett? Spør kongen.

  Kongen av skytebanen har løpt forbi eller på fordummende vis ignorert årsaken til at norske jegere må avlegge skyteprøven.
  Skyteprøven er rett og slett en tekninsk test av geværet og siktemidler.
  Det er ingen skytekonkurranse.
  Det er derimot rett og slett en grovtest, duoen fra førtitallet skal bare sette 5 skudd innenfor en sirkel på 30cm i diameter.

  Hadde dette vært en ren jegertest så hadde nok DFS-bunad, skytereim og albuebeskyttere ikke vært tillatt.
  Om det hadde vært en jegertest så hadde nok tofot og skytestokk vært mer jegermessige hjelpemidler.

  Kongen av skytebanen ønsker strengere regler, og dermed gjøre den årlige utstyrsjekken langt mer vanskelig for enkelte av gamlekara.
  Spesielt de som ikke trives på skytebaner, men likefullt ånder og lever for jakta.

  Tipper vilt, politisk ukorrekt og heftig at Kongen av skytebanen er av typen som kaller det jakt å snike seg over tunet for å skyte beitende dyr på plenen.
  Kongen av skytebanen må gjerne gjøre som jaktlaget vårt, pålegge seg selv stående skyteprøve, og la andre gjøre som de selv vil.


  Det er ikke alle som er verdensmestere allerede de første årene.

  #kjepphøyefjortisermedtikkat3ogmeopta
  0

  Norrønt

  2

  SAMSUNG GALAXY S4Active


  Hell i uhell?

   

  To dager før bindingstiden på min trofaste S3 utløper, skjer det som alltid skjer et par dager før mobilen er løsrevet fra telenors kvasse klør.
  Som om telenor har en sjølvdestrueringsfunksjon.

  S3'en fant ut at lading var oppskrytt. Utrolig synd, beste ringedings jeg har hatt.
  Så da ble det en sporty utgave av S4, en såkalt S4active.

  Vanntett og greier. Perfekt til vestlandsbruk, undervannsbruk, fuktige fjellturer og pubcrawls.
  Førsteinntrykket er meget bra !


  #samsung #s4 #s4active #mobil #hjortefot

   

  0

  Viltkamera: Kolle og kalv

  2

  Hjortefot skal debutere på elgjakt

   

  Da har jeg fått invitasjon til elgjakt i Sverige!

  Det skal sies, jeg har aldri jaktet elg før, så dette blir utrolig spennende.
  Elgjakt i de svenske skoger står høyt på min to-do-list.
  Jeg håper at 9,3x62-pipa mi kommer fra Danmark relativt fort, det hadde vært greit å få den inn i våpenpasset mitt, og ikke minst fått skutt den inn før jeg reiser.

  Terrenget skal være meget bra, og med en jegerkjendis som guide blir dette knall!

  Jeg gleder meg!


  #elgjakt #sverige #jakt #sako #nitresjutogseksti #hjortefot

   

  Hjortejakt i Skottland
  Drivjakt i Tsjekkia
  Elgjakt i Sverige
  Rådyrjakt i Norge
  Hjortejakt i Skottland (en gang til)
  Reinsdyrjakt i Norge
  Fasanjakt i Skottland
  Gåsejakt på Island


  Stikkord:
  2

  Jegerhøytiden nærmer seg med stormskritt i skrævehastighet.

   

  Før jakta tiltar må dette fikses:


  1. Mauseren har blitt avfyrt, og skyteprøven unnagjort på fjerde forsøk, ting tyder på at det blir en god skrævehøst i år.

  2. Dongeribukser med mest mulig stretch for delikate trofebilder er nystrøkne, og hengt på knaggen over mokkasinene og kloggene. Hjortejegeroutfit, check. I "fotostudioet" hvor trofebildene skal tas har traktoren fått en polering, og gammelt silofor er skrapa av betongen. Når man først skal skræve skikkelig over dyret og ta bilde av dyret man på tradisjonelt jegervis nedla utpå graset nedi bakken, så bør det være fine detaljer. Sneipen i kjeften, et must. Børsa i geviret om det er en bukk, hvis hodyr/kalv, hold ørene slik at hjorten ser ut som en kosekanin, eneste forskjell er vel den blodige tungen som henger ut. Ingen ser forskjell.

  3. REMA1000-pose til å oppbevare ammunisjonen i, patronpung koster over 200,- kr , 199 kroner spart ved å bruke en bærepose. Overskuddet går i ammo. Da kommer en pakke Forverret Elite Express ikke til å knuse budsjettet og redusere søndagsmiddagene ut høsten likevel. Samtidig får man lært mer om anatomi idet man skal skjere vekk blodslått kjøtt og tørke vomsøl ut av alle tenkelige hinner.
  Hva gjelder ammunisjon så bør mannen i luka på skytebanen se til å ha samme farge på ammunisjonseskene år etter år, slik at det store "skyte-inn-på-nytt-spøkelset ikke henger som en ekstra byrde på jegerens skuldre, det får da holde med at skyteprøva er så vanskelig som allerede er. (fem skudd innenfor en sirkel på 30cm)
  Tenk om justeringslokkene må skrues av, og man må to knepp til venstre, livet faller i grus bare ved tanken på å justere på kikkertsiktet, det har jo ikke vært nødvendig før, det er bare å holde litt mer mot høyre. Må jeg virkelig justere?
  .
  4. At tunet har fått litt fin og lydsvak grus oppå singelen, slik at snikjakta når nye høyder mellom hus og fjøs. Her skal man gå lydløst, skal man ta det helt ut? Da kan man lage en passasje mellom hus og fjøs med tak, slik at man ikke får vann på feltjakke, dongeri, og mokkasiner på vei ut til post. Mokkasiner med goretex er en utopi.

  5. Sofaen på post bør støvsuges for museskit og lignende, slikt setter farge, spesielt på lyse dongeribukser. Blir ikke særlig fine trofebilder med museskit på dongeri.


   

  Lykke til!

   

  "Kjærleik ved fyrste blink"

   

   

   

  #hjortejakt #hjort #skræving  #latsabber #fjøsnisser

  0

  MINSTE HJORTEBUKKEN 2013

  Årets hovedpremie:
  Steiner Wildlife XP 8x24

  En stor takk rettes til hovedsponsor for andre år på rad!

   


  Dette er en konkurranse som skal bidra til at flere mellomstore og store hjortebukker får overleve jakta, og får brøle sine viktige brunstbrøl nok en høst. Flere steder har brølingen blitt redusert gjennom for høyt uttak av store bukker. Dette fører til at kollene kommer seinere i brunst, og kalvene blir født seinere. Dette fører til at den negative sirkelen er i gang.

   

  Konkurranseregler for 2013 er følgende:


   

  Konkurransen starter 01.09 og varer til 23. 12


  • All felt hjort som skal delta i konkurransen skal være vill hjort som er felt i Norge i nevnte tidsrom.
  • Bukken må være 2,5år eller eldre.
  • Bukken må fotograferes , og bilder må sendes til oppgitt e.postadresse.
  • Den som feller hjortebukken som kombinerer det minste geviret og den laveste kroppsvekten vinner konkurransen. 


  Lyst til å delta?, da sender du en e.post til kristian[a]hjortefot.com med følgende innhold.

  1. Bilde av bukken (i passelig størrelse)
  2. Bukkens vekt
  3. Sted for fellingen
  4. Navn og adresse
   (kun fornavn på skytteren vil bli publisert i konkurransen)

   

   

  #forvaltning #hjortevilt


  0

  Viltkamera -ungkolle og tullebukk

  0

  Uuups..feil dato

  Fort hjort å glemme å stille inn rett dato ;)  BG520-M

  #viltkamera #foto #hjort #natur

  0

  NORRØNA /29 tech long sleeve Shirt

  Flere freshe saker på www.norrona.no

  #norrøna #sport #friluft

  8

  Mitt beste sommerbilde?

  Kanskje det her?
  Magiske Hunsrasta i solnedgang.

  #sommer13 #sommer #ferieminner

  0

  Ingen gås i sikte

  Men det kommer nye dager !
  Jeg har lyst til å høste ei gås og lage en rålekker middag :)

  Balltippen får vente med effektiviteten.

   

  #nosler #zeiss #gåsejakt #jakt #jaktrifle

  3

  NORRØNA bitihorn -ny jakke i dag!

  På tide med nye klær i riktig størrelse, og valget falt på denne fargerike saken fra NORRØNA.
  Vann og vindtett, fin til fotturer og hverdag.

  Les mer om NORRØNA bitihorn her

   

  #norrøna #mote #klær #friluftsliv #hjortefot

  Stikkord:
  0

  Zeiss Conquest HD5

  Nyhet fra Zeiss!  #zeiss #optikk

  4

  Viltkamera - Ungbukk i farta!

  4

  Norma Nosler Ballistic Tip 30-06
  En liten indikasjon på presisjon.

  Kombinert med en Schultz&Larsen Victory DL97 , Zeiss VICTORY HT og Hausken JD191 gikk dette aldeles strålende.

  Norma Nosler BT 150grain, en meget presis sak. Blir artig å prøve i benk :)

  0

  Zeiss vet hvor skoen trykker

  0

  Hausken JD191

  Da var den nye lyddemperen kommet i hus.

  Hausken JD191 er en kompakt lyddemper som demper utrolig bra i forhold til den beskjedne størrelsen.

  Konklusjon: Lyddemper for hjortejegeren !

  Les mer i arkivet » Juni 2016 » Mai 2016 » April 2016
  hits