• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 2

  Utsikt fra Godset

  0

  Morgen i Skottland

  0

  Skottland

  0

  Skottland - River Spey

  Sagnomsust lakseelv.

  0

  River Spey

  0

  Norrøna Finnskogen integral pack 40L

  Da er det dagen før dagen. I morgen er jeg i Skottland, klar for smygjakt i høylandet.

  Utstyret er pakket, og det blir moro å bruke skikkelige kvalitetsprodukter fra Norrøna, Crispi, og Carl Zeiss.

  På godset vårt er det wi-fi og jeg vil oppdatere med jevne mellomrom.

  Så det så.

  3

  Norrøna Recon

  Mitt valg i Skottland

  9

  Ikke lenge til helg og nye eventyr..

  3

  Kveldsjakt

  En fin kveld i skogen, bukkene har begynt å brøle. Er mektig imponert av den nye Carl Zeiss Conquest HD. Superkikkert , mest for pengene.

  2

  Rev i taket

  2

  Brunsten er i gang...

  4

  Valg av ammunisjon.

  :: Valgets kval ::


  Da jeg debuterte som storviltjeger var det eneste riktige noe som het Norma Forbedret Elite 11,7gram, nesten alle brukte det. På skytebanen ble kun denne typen ammunisjon solgt. Ung og dum jeger som jeg var funderte ikke så mye over hvilken kule jeg brukte, bare det var en jaktpatron fikk den duge. Norma Forbedret elite var utrolig presis, og gikk ganske likt med Norma Jaktmatch, veien var lagt.

  Jeg tenkte ikke så altfor mye over kjøttskader og blodlaminerte ribber, hjorten datt, en etter en. Det var viktig at hjorten datt rett ned ved treff høyt i bogen.  Jeg felte vel 24 hjort med Norma Forbedret Elite, med blandede resultater, dyr skutt på kloss hold var mer ødelagt enn dyr som ble felt på lengre avstander. Jeg fant faktisk igjen en ikke så dårlig sopp i en bukk som ble felt på 200meters avstand. Det var alt jeg fant, resten av blyet var nok spredt litt her og der...

  Men så kom Fusion fra Federal, denne patronen var og fortsatt er spådd en fremtid som folkepatronen, den som kunne gi Eliten et rævspark med høy restvekt og maksimal inntrenging i nevnte ræv..
  Dette er ei loddet kule som henger bedre sammen enn mange andre kuler i samme prissjiktet. Dette er ei lavpriskule som yter over lavprisstempelet både på presisjon og effekt i hjorten.
  :: Dette 180grains FUSION-prosjektilet har gått gjennom to grove hjorteboger ::


   

  25 hjort har jeg felt med Fusion 180grains i .308

  Jeg har enda tilgode å se et ødelagt slakt. Med maks effekt, presisjon i toppsjiktet, og pene slakt .

   

  Hvorfor bytte videre?
  Det er vel med oss jegere som med andre, alltid gøy med noe nytt. Og da Barnes sin TTSX kom i fabrikkladet ammunisjon ble fristelsen for stor.
  Dette er ei kobberkule fri for bly, tuppet med blå plastspiss der gamle patroner er tuppet med bly.
  Det er ei såkalt homogen kule, og siden den er laget av kobber som har en lavere egenvekt enn bly blir disse kulene forholdsvis lange kontra tradisjonelle blykuler. Det betyr at man må ned i kulevekt for å beholde et stabilt prosjektil. Mitt valg falt på 150 grains.

  Jeg ble svært imponert over presisjonen på disse kulene, de leverer kronestykkesamlinger, og etter en tur gjennom både ett og to trær var kula soppet akkurat som på esken.
  Til og med plastspissen var like hel. Ei kule til å stole på til stor hjort med grove bein.

  Jeg har felt ett hjortevilt med denne kula, en hjortekalv som kom på post i fantastiske omgivelser. Skuddet satt der det skulle, og kalven falt rett over. Slaktet fremsto som mer rent og ryddig enn med andre kuler. Noe søl blir det alltid, men mindre søl er bedre enn mye søl, blyfritt er aldri feil, og da er TTSX er godt valg.

  Men hva nå? Har jeg funnet min favoritt og ledsager for resten av livet? 
  Neida, livet er for kort til å kun bruke en type ammunisjon.


  :: Alle disse er gode jaktpatroner, valget er ditt ::


  I disse dager er det Lapua Mega 13grams som skal brukes i hjorteskogen.
  Det blir spennende å se om tung kule i moderat hastighet er så bra som folk sier.

   

   

  God jakt !

  Stikkord:
  7

  ROVDYR med PELS

  Hva syns du om ROVDYR og PELS?

  0

  Morgenjakt

  19

  O' store tøffe jeger!

  :: Ja, skrævebilde er virkelig i skuddet ::


  Fyttikatta så stolt jeg hadde vært, tenk å kunne klare manndomsprøven, skyte en storbukk på innmark, nyslått innmark frisert som en golfbane.
  Så skulle jeg som den skikkelige sporty jegeren jeg er kjøpt en egen "jaktbil" slik at jeg kunne fraktet den store bukken de 100meterne tilbake til huset uten å bli våt på dongeribuksa. Forfedrene våre var ikke særlig smarte, tenk- de jakta i skogen, fysj. Det er jo dette som er jakt! Man trenger ikke forlate huset en gang, utrolig praktisk med tanke på tildelt jakttid i hjemmet.

   

  Men aller først hadde jeg tatt et skikkelig skrævebilde over bukken.
  Det må til, skræving er som regel aldri feil om man bor utenfor bibelbeltet.
  En staut 100% jeger med jaktjakke, dongeri, mokkasiner, hvite  rødstripede tennissokker og en sigarett i kjeften, og selvsagt kronen på kunstverket, børsa hengende i geviret. Det er virkelig dette vi jegere vil at de som ikke jakter skal assosiere med jakten, slik skikkelig jakt foregår. Og bukken skal selvsagt skytes med Forverret Elite, som jeg måtte skyte inn med på nytt etter at weaveren min fra 70-tallet tok kvelden. Forverret Elite ja, superkule, går akkurat som stålmantel fra forsvarets lager!

  Kula i patronen er så effektiv og god at jeg slipper å beine ut fremparten på dyret, det skal uansett bare henge natten over før det havner i frysen. Fatter ikke at det blir seigt kjøtt, hurtig nedkjøling har da aldri drept noen. En annen fordel med å bruke denne gode patronen er at den bare koster litt mer enn mindre god ammunisjon som Rem CorelockUtltra, Lapua Mega, Fusion, og Sako Hammerhead, de kulene gir merarbeid med tanke på utbeining. . Litt irriterende er det at det nå har kommet enda en elite, Forverret Elite Ekspress, den kommer kun i lavere vekt, så jeg må skyte inn på nytt :(  gud forby justering av kikkertsiktet.

   

  Det hadde vært fantastisk, skyte en storbukk med grønt gress på alle kanter, dermed ligger rammene for det perfekte jaktbildet i lufta, og så får jeg skikkelig jaktstemning.
  Det formelig bare river og sliter i kroppen. Jegerblodet bruser på bøkanten.
  Dette er jakt på det råeste og mest inntense. Nesten som å paraglide fra hustaket til naboen og få postkassestativet rett i øyet.

   

  Ja, det er nesten like stort, adrenalingivende og heftig som å skyte en utmagret bukk som står og tygger rundball rett før jul

   

   

  O'store jeger!

   

   


   Satire og spissformulering krever en viss IQ for å tolkes.


  Stikkord:
  2

  Sponsor til konkurransen er klar!


  Det er med stor glede at jeg kan presentere Schou Våpen som sponsor av årets Jaktkonkurranse.

   

  Les mer om konkurransen her: :: MINSTE HJORTEBUKKEN 2012 ::

   

   


  Besøk også Schou Våpen  for å finne din nærmeste Schou-partner

  Stikkord:
  0

  Da var kjøttet pakket (LaVa Premium V100)

  Vakuumpakkemaskiner er en ny jegertrend, jeg tror at slike maskiner vil bli "må ha produkt" når lyddemperbølgen har dempet seg litt.
  Stadig flere jegere setter kjøttkvalitet i høysetet og er mer bevisst i sin ivaretakelse av en så flott kjøttressurs.

  Jeg har testet den rimeligste maskinen til LaVa, og er meget godt fornøyd! Jeg forstår godt at LaVa Premium topper i tester.

   -LaVa Premiummaskiner , et godt valg!

  Mer info og videoklipp om LaVa

  2

  Her kommer vinteren!

  Nydelig.

  4

  Snart er Hjortefot på reisefot...oh Scotland!

  Hjortejakt i Skottland -en reise i tiden.

  Tiden flyr, tiden flyr fort. Neste lørdag flyr jeg til Skottland for å oppleve mitt livs jakteventyr.

  Hjortejakt i skotsk natur er en milepæl som henger høyere i jegerlivet enn noe annet, og det skal bli en sann fornøyelse.
  Jeg har gledet eg til dette i snart et helt år. Det har kriblet lenge. Vi er fire mann med godt humør som reiser til the highlands for å få en opplevelse og oppvekker for resten av livet. Vi skal jakte på et helt spesiellt terreng, vi er rett og slett priveligerte. Hjortebestanden er svært stor, og vi vil få se utrolig mye hjort, kanskje mer enn jeg har sett hittil i livet, hvem vet?

  Skottland har en tallrik og sunn hjortebestand der man driver en langsiktig forvaltning, en forvaltning det skal bli interessant å få oppleve i praksis. Hva har vi på norske stubber og fjøsglugger å lære av skottene? Vi tenker forskjellig uten tvil, men så har vi bare 20års erfaring med forvaltning av hjort, Skottene har drevet med dette i århundrer og alt ligger til rette for input og løsninger på vår egen forvaltning.

  Det er ikke de store halvvoksne bukkene med kraftige gevir vi skal jakte på, vi skal jakte på bukker som har gjort jobben sin, bukker som har nådd toppen og er på vei nedover på livets landevei. Disse bukkene er gamle, geviret begynner å bli mindre år for år, og til slutt står det bare to lange stenger igjen på hver side. Dette er den gjeveste bukken å skyte, den er nærmere gudene enn noen annen hjort.

  Til sammenligning rekker svært få bukker i Norge å passere 5 år før de blir skutt og hengt på veggen. Det vet jeg av egen erfaring.

   

  Gleder meg!

   

   


   

   


   

   

  I forbindelse med skottlandsturen vil jeg rette en stor takk til følgende leverandører:


  Crispi leverer jaktstøvler av ypperste kvalitet.
  Jeg skal bruke Crispi Hunter i Skottland

  Følg Crispi Norge på Facebook


  Prøv den nye Zeiss Conquest HD.
  Mitt valg i Skottland. En sylskarp kikkert.

  Følg Zeiss Norge på Facebook

   


  2

  Liten hund som drømmer om hjortebukken

  Sovende jeger...

  4

  Litt på bakbeina

  Ingen hjort i kveld heller...

  12

  Flink gråhund på jakt

  Her er det nå bukkelukt i skogen, jeg var hundefører i morges, vi stilte lydløst inn på 3 hjort, kolle, ungdyr og en bukk. Kolla stod med bredsida til 30 meter unna. Hadde det vært en liten spissbukk hadde den fått en 12grams.

  Bukken i følget var enten en stor 2 1/2 åring, eller en utgammel bukk, den kom så fort rett bak kolla og ungdyret da vinden snudde at jeg ikke fikk sett den så tydelig.

  Jeg meldte fra på radioen at postskytterne kunne vurdere om bukken var skytbar om den kom på post. Og det gjorde den, men tvilen kom den tilgode, jegeren (småkalvskytteren fra i går) mente at det kunne kanskje være en gammel rakker, den hadde to middels lange stenger med korte tagger, vi får studere den nærmere utover høsten.

  Bukkelukta var stram og som parfyme for hunden. Det er lenge siden vi har sett bukk, og kjent brunstlukt så tidlig i jakta.
  Kamera skal plasseres ved den nye brunstgropa som har kommet.

  Stikkord:
  2

  Knalloransje mote, -dagens innkjøp!

   :: Safety first ::


  I forbindelse med jaktstarten har jeg kjøpt hundeførervest fra Pinewood, og jaktcaps i matchende mønster fra Härkila.
  Sikkerhet på jakt er viktig, spesiellt når det er flere jegere i området.

  Derfor er det stadig flere som velger jaktklær med oransje signalfarger, usynlig for hjorrten, men godt synlig for mennesker.

   

  Jeg liker å bruke denne typen vest kombinert med superundertøy, spesielt på tidlige septemberdager med relativt høy lufttemperatur er det nydelig med god ventilasjon.

   

   

  Da er det bare å stille vekkerklokka på 05.00 og ta en tur på skikkelig hjortejakt!

  Stikkord:
  4

  Mat av førsteklasse!

  En av jegerne i laget fikk i dag årets første hjort. En liten kalv, smaken av hjort, det fineste kjøttet.

   

  Applaus til jegeren som skjøt den vesle hjorten.

  2

  På post...

  Møkkavær, men det stopper ikke Hjortefot. Liten odds for fangst, men bedre med liten mulighet enn null.

  0

  Prosjektkaliber nr1

  11

  Hva er egentlig skikkelig jakt?

  // Jakt handler om nettopp dette...å være ute i naturen //

   


   
  Grunnen til at jeg skriver dette innlegget er rett og slett undring over hvordan man driver jakt og hva som kan kalles jakt. Jeg har nå vært registrert jeger siden jeg fylte 14år, og aktiv hjortejeger fra jeg var over 18år, men det er fortsatt brikker i det store jegerspillet som mangler. Føler du dette innlegget støtende eller støttende har jeg lykkes i stor grad.

   

  -Hjortefot strikes back!  Først av alt, er det noen "jaktformer" som er mer jakt enn andre? - Ja, og nei er vel et helgardert velformulert erkepolitisk korrekt svar på det spørsmålet. Men svarte lukter råttent av løgn, veggissvette og feighet.

  Det riktige svaret er JA!
  (her kunne jeg skrevet banneord, men jeg har da manerer)

  Det er enkelte aktiviteter med gevær som knapt eller aldri kan kalles jakt. Det som forundrer meg aller mest i segmentet "jakt"  er at noen betaler i dyre dommer for å skyte en hjort som går og beiter på innmark, det skytes gjerne fra bil, fra like ved bil, eller ikke så langt unna bilen. Er dette jakt? Nei, jakt skjer ikke like ved eller inni et motorvarmt kjøretøy. Jakt skjer i skogen under varierende klimatiske forhold og utfordringer.

   

  Lyssterke restvektfanatikere
  Kan det kalles forberedelse til jakt å kjøre rundt hele natten og lyse på hjorten?, og deretter kjøre ut om morningen, ta børsa fram og skyte dyret?
  Ok, hvis noen liker dette så gjerne for meg, men kall det aldri jakt! Det blir som å likestille ei flaske lunken Munkholm med en iskald Arendals.

  Det er på tide at man stopper opp og ser etter de norske jakttradisjonene som en gang eksisterte. De finnes nok der utenfor asfalten.
  Jeg trives best med lyng og mosegrodde fjellknauser under jaktstøvlene, lukten av moltemyr på retur etter en våt sommer, lukten av høst og årets flotteste tid.
  Det er slik jeg bedriver min jakt, slik mine forfedre gjorde det.  Jeg kan drive med min jakt, og likeså kan jeanskledde sofajegere, og komfortable biljegere drive med akkurat den lovlige "jakt" de vil, også like ved mitt nærområde, helt greit for meg.
  Fint for dem, men de går glipp av noe helt unikt og spesielt. 

   

   

  For meg handler hjortejakt om å komme seg ut i skogen for å gå i ett med naturen, og forhåpentligvis overliste hjorten.

   

  Hva er din definisjon av jakt?

  Stikkord:
  5

  Ingen hjort i dag...

  2

  Siste finpuss

  I morgen starter hjortejakten!

  0

  Lincoln TM2200K + Norma Oryx 7x65R = SANT

  OK!
  Det er gammelt nytt, og gammelt bilde, men det er fortsatt et faktum at Norma Oryx er superammunisjon, også i 7x65R .
  Kombien er bare ei finpussingsrunde på skytebanen unna høstens hjortejakt! 


  // Sjekk Norma AS for full oversikt over ammunisjon til kvalitetsbevisste jegere og skyttere //

  Stikkord:
  3

  Hjortejakten nærmer seg!  Mandag 10. September starter hjortejakten hos oss, og som du ser av bildet så har vi en og annen hjort i området.
  Denne flotte kolla har en fantastisk flott kalv i år, og er således fredet under jakta.

  Vi jakter hovedsaklig på de minste kalvene og småbukker. 


  Og på lavkvalitets-nattbildet under ser du at akkurat det lønner seg. Vi har en del store og mellomstore bukker i terrenget. Dette er en ny trend, for som regel hadde vi ikke bukker i vårt jaktområde før brunstperioden startet tidlig oktober måned. Nå har vi dem her hele året.  Denne er ung, og har muligheter til å sette opp et stort gevir når den blir voksen, derfor er denne merket som forbuden frukt under jakta de neste årene. Nå har jeg flyttet viltkamera slik at vi kanske kan få noen bilder av bukken forfra. Det blir morsomt å følge denne.

   

   

  Det nærmer seg jaktstart...det kan jeg nesten kjenne på kroppen.

  Stikkord:
  18

  Tidenes kuleste bursdagskake!

  Ekte gjeddekake :-) Perfekt for en pensjonert gjeddefisker!
  Ellers så stod det nydelig ostekake og himmelsk oreokake på kakebordet.

   

  ..og ja, det er fremre del av str 47 du ser i nedre bildekant...

   

   

  Ett år til , og så er jeg endelig ute av tjueårene!

   

   

  4

  Den dagen Engelsk fotball was coming home.

  Det er nå mange år siden magien med engelsk fotball sluknet og døde, det var rett etter midten av 90tallet. Se videoklipp
  Tippekampen på NRK ble en saga blott, de magiske lagene var avhengige av å bli sett på tv for å prestere, mitt lag Nottingham Forest var ett av disse lagene.

  Plutselig var de ikke på TV lenger, verken Dagbladet eller VG skrev om Skogvokterne. Etter tredjeplassen i Premier League i 94/95 sesongen ble Lars Bohinen solgt, laget falt sakte men sikkert nedover på tabellen, og rykket ned noen sesonger senere.

  Det virket som om bortfallet av tippekampen var spikeren i kista, dette var gravferden til engelsk fotball slik vi kjente den. Den tøffe fotballen med knallharde dueller og spillere som tålte nesten alt ble borte som et løv i høstvinden. Før blødde spillerne for drakta. primadonnanykker var ikke dagligdags. Dagens toppspillere er ofte av typen som legger ned og skriker for den minste smerte.

  Nå var plutselig pengene blitt makta, alt handlet om lag som Arsenal, Man U, Liverpool(av uforklarlige årsaker, de vinner jo knapt en kamp) og Chelsea. Rubler og pesetas ble pumpet inn i engelsk fotball, og Fotballen slik vi kjente den, -døde.

  Jeg har alltid hatt en skogvokternerve i kroppen, og fulgt med laget i nedturene de siste 15 årene, for noen sesonger siden var laget nede i 2. divisjon, og har de siste årene har laget kjempet i toppen av Championship. Men The Reds har en forbannelse over seg hva gjelder play-offkamper, og det har blitt med bare nesten hver gang.

   

  // Den nye Brian Clough? Helt umulig, men han kan ta laget til gamle høyder, utvilsomt. //

  Nå har de røde fra Nottingham fått nye eiere, dette er eiere som vil noe mer med klubben, og etter gårsdagens 2-1 seier på City Ground er jeg overbevisst om at de mener AL-vor, maken til dominerende og ballsikkert fotballag må vi tilbake til 90-tallet for å huske! Vi hadde full kontroll, det var først i de siste 10 minuttene at Charlton fikk noen sjanser, og ett trøstemål.

  // Gutta fra skogen gir alt og blør for drakta //


  Jeg husker best den kampen i 94/95-sesongen da vi vant 2-1 på Old Trafford, jeg håper jeg får oppleve slikt igjen.

   

  Come on You REDS!

  Football is really coming home!

  Stikkord:
  Les mer i arkivet » Juni 2016 » Mai 2016 » April 2016
  hits