• Forside
 • Add meg
 • Skottland 2012
 • Viltkamera
 • #HekLaduK
 • 0

  Bidrag i -Minste Hjortebukken- 2012
  En flott bidrag fra Morten Katla, bukken er felt etter los med Beagle (gratulerer)
  Stedet er nord på Bømlo på ei øy som heter Goddo


  Niklas Lokna fra Sveio felte denne vesle bukken.
  Den gikk sammen med en større bukk da den ble felt av en bevisst jeger.


   

  Har du skutt en unormalt liten hjortebukk med skralt gevir?

  Send inn ditt bidrag!

   

  INFO OM PÅMELDING FINNER DU HER

  Stikkord:
  4

  PORNO - for jegere!

  :: I løpet av oppholdet i det skotske høylandet dukket det opp fine bukker foran kamera ::

   


   

   


  Fantastiske modeller, det er synd at jeg ikke er like fantastisk i håndteringen av Canonen.

  0

  Videoklipp fra Skottland- Brølende hjortebukker

  video:hjort i brunst


  Fantastisk underholdning på godset i Skottland.
  Tenk å få oppleve noe slikt her hjemme i fremtiden.

   

  Beklager laber kvalitet, men det er lyden som teller.

  0

  Min lykkestokk - Hjortens store skrekk!

  Let's stick to the plan... Ellers kan det gå over stokk og stein. Eventuellt kan beina stokke seg, og det er ikke bra.

  4

  Ny jakttur i europa i November

  :: Denne gangen skal jeg jakte blant annet villsvin, muflon, hjort og dåhjort ::


   

  Gleder meg!

  Stikkord:
  7

  Storbukken koser seg i sola  Storbukken

  Stikkord:
  4

  Vakker jaktopplevelse

  Hunting high and low....


  Jeg var på taket av terrenget, et område vi har latt stå forholdsvis urørt i noen år.  Etter sakte sniking i einerkratt og kjerr kom jeg opp på høyden der det er mer åpent terreng.
  Storbukken herjet i gjørma rett nedenfor knausen jeg kikret fra. Trengte ikke akkurat binokular for å se at dette var en grov kar.  Gevirstenger tjukke som einerpåler, og etter det jeg får med med fire krittkvite tupper i toppen på hver side.  En sånn bukk som mange hadde betalt i dyre dommer for å få på skuddhold. Vi snakker kanskje i sjiktet rundt gullmedalje.

  Storbukken brølte seg nedover lia før den kom opp på nytt, heftig brøling. Sånn holdt han på lenge, litt rauting og rett på ny runde i lia.  Plasking og herjing med småfuru er tydeligvis en vinner hos bukkene. Jeg satt og beundret synet av den prektige karen, i ovenfra og ned perspektiv. Vinden var for en gangs skyld på min side, og jeg hadde orkesterplass. Vi hadde 3 frie løyver igjen og alt var skytbart, men roen var der, som en liten bris i høstsola.

  Jeg bestemte meg for å snike nærmere for å muligens fotografere da bukken nok en gang tok turen ned i lia bak meg, og det ville trolig stå andre dyr i området der bukken hadde sølebadet sitt. Jeg krøket meg for å ikke tegne silhuett mot himmelen.

  Etter noen meter ålende og krøket ansmyging kommer storbukken hoppende og rasende opp på ca 100meters hold, han står først i ro og grynter, så strekker han hals og brøler. Han gjør et utfall mot et bjørkekratt, og der spretter det opp noe lysegrått som skiller seg ut mellom fjellbjørkene. småfuru og lyng.
  En mindre hjort, på omtrent halve størrelsen av storbukken.
  Jeg får opp binokular og ser at det er en spissbukk, stengene ser ut til å være i ørehøyde, kroppen er gjennomsnittlig og jeg konkluderer med skytbar, riktignok under tvil, det er vanskelig å se om stengene er lengre enn ørene, noe som er en veileder til bukkens fremtidige potensiale. Jeg krabber nærmere, og nærmere. Vinden er på min side, og spissbukken har nok med å holde øye med storbukken som står vel femti meter bortenfor og jobber som animalsk jordfres.

  Jeg må reise meg noe opp for å gå klar einerkjerret, bukken ser meg nå, og stirrer intenst. Han tar et steg til høyre og skakker på hodet. Ingen stor spissbukk, jeg velger at denne unghjorten skal være med hjem, sjelen dens skal vandre til de evige jaktmarker. 
  Det har jeg bestemt, det er en jegers valg, liv mot død.
  Trådkorset finner toppen av bogen og en 30.06-patron med Lapua Mega 13gram klipper spissbukken rett ned på 125meters hold.Som et lyn fra oven, ikke et spark, ikke en lyd. Han er død.
  Idet det dempede smellet forsvinner ut mot fjorden flakser 3 fine kullsvarte orrfugl opp rett bak fjorbukken.


  Mens hender blir klissete av rødt livsvann står sjefsbukken noen hundre meter nedenfor, brøler og brøler.


   

  :: Litt for korte ører desverre, men stokken var vel fin? ::


   

  Stikkord:
  0

  Dagens hjortefangst

  Historien kommer ved tilgang på tastatur.

  0

  Klar for hjortejakt i øsende regnvær

  Sekken er pakket og dressen har aldri hatt behov for avansert tørking. Klar for jakt igjen.

  0

  Passet er påskrevet

  Men skrevet er ikke påpasset...

   

  Såpass bør man ha kontroll på, det fins da grenser...

  Stikkord:
  4

  Supert oppslag i lokalavisen!

  Nært og kjært :-)

  0

  Eleganse- Hjortekoller i spranget

  :: Nå går det sikkert inflasjon i hjortebilder, men la gå ::
  Fort hjort...

  Stikkord:
  10

  ÅRETS PRACTICAL JOKE 2012

  :: Her ligger hjorten og "trykker", den håper at jeg går rett forbi uten å se den ::


   

  Jeg vurderer situasjonen i løpet av sekunder, bukken er skytbar med tanke på beskjeden gevirstørrelse, bakgrunnen er trygg, og på kort hold settes ei kule i overgang mellom rygg og nakke.
  Et perfekt treff, en 13grams Lapua Mega går gjennom bukken med et lyddempet brak, men bukken ligger like stødig. Hva f**** ? Da ringer det en liten bjelle.

  Et par steg til venstre og jeg ser at dette ikke er et friskt dyr, for å si det mildt.
  Jeg går ned til bukken og ser at den er litt rart skrudd sammen, og absolutt har sett sine beste dager.  Den var stein dau, og det hadde den vært i 14 dager.

   


  Tusen takk til Frode, Svein og Gjermund som tok seg bryet med å bære skinnet og hodet opp i skogen og lage et slikt troverdig kunstverk.
  Ufattelig bra spøk :)

   


   

  Artikkel i lokalavisen om saken

  Stikkord:
  2

  Flott ung hjortebukk


  :: Selve symbolet på vitalitet ::

  0

  Gamlebukken i Coire Dubh

  Vi ble hentet med Landroveren klokken 09.00, etter en utrolig flott første jaktdag var forventningene skyhøye.
  Denne dagen skulle vi reise "on the loch" med båt før vi gikk i land under Coire Dubh, the Mica Mine.

  Undertegnede, storjegeren Terje Søreide, Tom the ghillie og stalkeren Iain begynte stigningen opp mot et område som under 2.VK var et viktig gruveområde, området blir den dag i dag kalt for The Mica Mine. Her hentet man ut noe som ligner på det vi kaller kråkesølv.

  Allerede da vi forlot båten og gikk i land ved foten av Coire Dubh så vi mengder av hjort høyt oppe i fjellet, allerede på lang avstand så vi at dette var noen skikkelig store hjortebukker, ikke skytbare med andre ord.


  -Not shootable -sier stalkeren med et lurt smil om munnen.

  Vi gikk sikksakk i stigningen, gjennom guloransje gress og noe buskvegetasjon. I dette området hadde godseieren bestemt at det skulle nyplantes noen busker og trær. , defor var ca 80 mål omhyggelig inngjerdet for at hjorten ikke skulle få beite ned skogen. Også her har vi nordmenn en lekse å lære, stikkord : gjerdekultur.
  Vi kom akkurat opp på en høyde rett over ruinene etter gruvedriften da tåka kom sigende, tjukk, tynn og grå. Det ble matpause i elveleiet, toastbrød med brie og hamburgerrygg er aldri feil. Rent drikkevann hadde vi også, om mulig et det skotske fjellvannet bedre enn det norske.

  :: Godt med matpause, brød med skotsk brie og hamburgerrygg er ikke feil ::


  Det begynte å pissregne, været i skottland er psykotisk
  Takk og lov for Norrøna Recon. Tåken ble tjukkere og tynnere, og deretter tjukkere igjen. Stalkeren kalkulerte med vind og sikt og la deretter en plan.
  Han kunne fortelle at under slike forhold kunne man oppleve at man plutselig var i sentrum av en hjorteflokk idet tåken lettet, men at vi burde gå høyt i terrenget og bruke tåken for å komme oss innpå de brølende hjortebukkene som nå var en etasje under oss i fjellheimen. Det var skikkelig liv i dalen.

  :: Synet som får hjorten til å skjelve av frykt, Mr Stalker himself. ::


  Iain , sjefstalkeren stod oppe på en klippe og speidet i tåken, tåkedottene var nå blitt noe tynnere igjen, og innimellom fikk vi glimt av den massive dalen rett under oss. Tankene begynte å komme, filosofen i meg jobbet iherdig, det var noe med synet av stalkeren på ei klippe i tåkehavet som gav meg gåsehud. Dette er kanskje det synet hjorten frykter mest, plutselig står han der i fjellet, ut av intet står stalkeren der og bestemmer over liv og død i fjellheimen. Noen skal dø i dag, vandre over i de evige jaktmarker, det er tweedmannen i fjellet som bestemmer hvem som reiser.

  Iain representerer generasjonen som kombinerer tradisjonell bekledning med moderne neopren rundt anklene, mest for å beskytte mot flått og for å skåne sko og bukse mot slitasje. En høyreist mann som jeg har fått veldig respekt for. Fjellets ener.

  Tåken letter stadig og plutselig ser vi ned i dalføret, bukkene starter brølekonserten igjen, stalkeren krøker seg ned og fisker frem binokkularet for å speide over dalen etter en skytbar hjortebukk. Da skjer det, han snur seg og gliser mot meg, "i think this is a good stag to shoot",

  Han sier at bukken gikk ut av syne men vil vise meg hvor den stod, jeg går forsiktig frem mot kanten og kikker ned i dalen, jeg rister vanndråpene av binokkularet mitt, og takker i mine tanker Zeiss for lotutec på Conquesten, der kom bukken frem, stalkeren får litt hast med å trekke frem teleskopet, og legger seg ned med stødig anlegg på hylsteret, han kikker og kikker, og igjen snur han seg mot meg og gliser et grovt glis jeg aldri vil glemme. Jeg ser på kroppspråket at fyren er skikkelig gira og glad, han pakker ned teleskopet i full fart, krøker seg ned og kommer gående i lav positur for å ikke tegne siluett mot himmelen. Han ser på meg og sier: -Perfect, its perfect, an real old f... perfect stag.

  Stalkeren forklarer at bukken har en kolleflokk rundt seg og at vi må rundt fjellknausen bak oss og snike ned rundt fjellet for å komme i rett posisjon og ha vinden på vår side. Vi trakker sakte men målbevisst mot fjelltoppen bak oss, det er ur, glatt ur, og på vår venstre side er det rimelig høyt ned , jeg klamrer meg fast med høyre hånd, og balanserer med stokken i venstre. På vår venstre side kan vi se en skikkelig stor bukk noen hundre meter unna, med sin mørke farge skiller den seg ut i fjellet. Men vi har et mål nedenfor, og passerer denne brølebukken uten å vie den særlig oppmerksomhet.

  Ved enden av fjellet sier stalkeren at det kan komme hinder underveis, det er andre dyr i dalføret som kan spolerere hele situasjonen. Vi er på vei nedover rundt fjellet, og plutslig signaliserer stalkeren at vi må legge oss flate. Ei kolle med kalv kommer opp vel 30 meter unna, kolla begynner å bjeffe...det var den bukken tenkte jeg. Men stalkeren vet råd, og av lang erfaring reiser han seg opp og gir seg til kjenne, kolla og kalven rusler heldigvis vekk fra bukken. Kolla visste nok at dette var fjellets mann.

  :: Utsikt fra stedet jeg skjøt ::


  Vi hører bukken godt, eller det vil si at vi hører to bukker veldig godt, brølene runger i kløfta.
  Vi ser den andre bukken 400-500 meter meter unna, stalkeren tar en kjapp kikk på denne, den er også skytbar, men den får bli plan B.

  Vi får beskjed om å sette oss ned mens stalkeren smyger galant ned mot en kant, han kommer opp til oss og ser på ghillien og er kjapp når han sier, "the rifle, give me the rifle"
  Ghillien gir ham futteralet som inneholder riflen og lyddemperen. Stalkeren monterer på demperen, og gir meg signal om å krype etter ned på fjellhyllen.

  Det er et stykke ned, jeg åler meg gjennom gjørme og myr, akkurat der og da er gjørme og myr et fantastisk krydder i opplevelsen, og med gode norske jaktklær fra Norrøna, og gode jaktstøvler fra Crispi er dette bare moro.

  Stalkeren har plassert våpenet oppå futteralet og sier : We'll just wait, he'll be back , make yourself comfortable

  Det går ikke lange tiden før bukken må frempå og brøle mot utfordreren som står i fjellet rett bortenfor oss, og idet brøleren kommer gående avsikrer jeg riflen, jeg har hjorten i senter i meoptaen, og idet han stopper og legger hodet bakover for å brøle kommer det en 8grams Nosler Balistic tip rett i bogen, bukken tegner for perfekt treff, stalkeren sier reload, reload RELOAD! Thats one f... good shot!

  Bukken velter overende, og stemningen er ubeskrivelig, det er skikkelig emosjonelt, det blir gratulasjoner, klemmer og jegerdrømmen er omsider oppfylt på best mulig måte.

  Vi plukker opp binokularer, bags og sticks før vi rusler ned mot bukken, og da skjer det som kjennetegner hardskutte bukker med en adrenalinfyllt brunstig kropp, bukken vil på beina igjen, og jeg sender et prosjektil bak i nakken på bukken. Game over.

  :: Min første hjortebukk i Skottland, før jeg ble døpt i hjorteblod ::


  Bukken var minst 13år gammel, en skikkelig returbukk som var nær de evige jaktmarker i utgangspunktet.
  Etter at stalkeren har vommet ut hjorten er det tid for dåp, jeg får masert varmt hjorteblod i ansiktet, " you look lika a f...  apache " ler stalkeren..
  (video kommer)


  ::  Ghillie Tom og Dragger no. 1 Terje Søreide sleper bukken ned fra fjellet ::


   

  Mitt livs største jaktopplevelse.

  De store kronhjortene fra tidligere år blekner i skyggen av gamlebukken fra Coire Dubh

  1

  God dag i skogen

  Bål, gevær og pannekaker hører sammen.

  9

  Young stag- Not a good stag to shoot.

  "Hvorfor ikke skyte den store unge bukken? -Fordi det vil ruinere hele hjortebestanden"

  :: NOT shootable, it's too young, and it's also too big ::


  Under vårt opphold på ei avsidesliggende øy på vestkysten av Skottland fikk vi en lærerik rundreise i forvaltning.
  Skottene har forvaltet hjorten i flere generasjoner. Det er for eksempel ikke lov til å skyte bukker som er unge eller voksne og store. Alle bukkene som blir skutt på øya er returbukker.
  Det gjeveste er å felle en såkalt switch, en utgammel returbukk med totalt fire tagger igjen i geviret.

  Vi fant riktignok ingen switch denne gangen, men vi felte totalt 7 herlige og flotte returbukker på fem dager.
  Vi så utrolig mange store bukker, og brølekonsertene i fjellheimen var intens. Dette var hjortens rike, det stod en brølebukk på hver fjellknaus, og de fleste bukkene hadde store harem av koller og kalver rundt seg.

  :: Flott bukk på vei mot toppen ::  Det paradoksale er at vi i Norge feller bukkene mens de er unge og ennå ikke har fått frem potensialet sitt.
  Det å skyte en returbukk i Norge er meget vanskelig av den enkle årsak at de stort sett dør før de fyller 5år. Her har vi meget å lære alle og enhver.

  Frykten for at naboen skyter bukken er stor mange steder, men vi må huske at dersom vi lar være å skyte den selv, så vil den ha dobblet så stor sjanse til å overleve. Etterhvert vil også naboen forstå hva man driver med.

  Besøket i Skottland har vært en tankevekker og inspirasjon av dimensjoner, og jeg skulle ønske at vi i Norge også behandlet hjorten som den store ressursen den er, og brukt den for det den er verdt i markedsføring av landet vårt. Kanksje vi om et par generasjoner kan nærme oss tankegangen og stoppe den negative utviklingen før det er for seint.

   

  Jeg har et ørlite håp, men veien er lang og full av grådige minefelt.

   


  Stikkord:
  2

  Fotogen hjortekolle

  Ute i hagen gikk det fotomodeller kloss inntil huset vi bodde i, så da var det bare å knipse i vei og prøve ut canonen.


  3

  En uke med jakt i Skottland

  Seven stags of Scotland

   

  Vi har hatt en fantastisk tur til Skottland, på fem jaktdager fikk vi 7 bukker, alle returbukker.

   

  0

  Dagens fangst, den siste bukken.

  Nok en fin returbukk gikk inn i de evige jaktmarker med et brak, bukken stod og kikket rett på meg da skuddet falt.
  Nok en fantastisk dag i det skotske høylandet.

  Som du ser på bildet har jeg valgt å bruke Norrøna sin sekk og Recondress, jeg har ikke kjent så mye til det fuktige klimaet under turen.
  En kjempegod og lett jaktdress som holder tett under tøffe forhold.

   

  Jegerlivet er herlig!

  0

  Hillstag in Scotland

  Jan Erik sin flotte returbukk. Fantastisk spennende jakt i meget krevende terreng.


  Fantastisk!

  0

  Spotting stalker

  Det gjelder å være stødig på handa når man skal studere hjort som står noen kilometer unna.
  Den blide stalkeren gjorde en kjempejobb i dag.

  0

  Carl Zeiss Conquest HD

  Har sett mye dyr gjennom denne. Rundt 150 hjort bare i dag.

  0

  Felling på film

  I dag fikk vi filmet en felling høyt oppe i det skotske høylandet.

  Fantastisk!

  0

  Bratt i Skottland

  5

  Skotsk rødrev

  2

  Jegermåltid i Skottland

  2

  Old stag

  0

  Crispi Hunter- kanonstøvel

  Etter lange våte dager i høyfjellet har jeg enda tilgode å bli våt på føttene. Crispi hunter er gode som gull under slike forhold.

  0

  Returbukk og jeger med blodig look

  Tradisjon med apachelook etter første skotske hjortebukken.

   

  Tennene viste oss at den var minst 13år gammel ifølge "fasiten" Dette er cirkaalder, for korrekt alder må analyse til.

  0

  Norrøna -

  1

  Highland stag

  For en deilig følelse. Utgammel stag ekspedert til de evige jaktmarker.

  0

  Ny jaktfilm?

  Blir spennende.

  0

  Den ultimate jaktdressen

  Etter timer med skiftende dusjmodus i The Highlands er jeg like tørr som da jeg reiste ut.

  Dressen er utrolig god i passform og bevegelighet.

  Stalkeren og ghillien var imponert og fikk lyst på en slik dress.

  Det blir ei fin uke :-)

  10

  Herskapelig

  Godset vårt denne uken, en fantastisk bygning.

  0

  Tradisjon

  0

  Perfekt dag på jakt i Skottland.

  For en dag. To stolte jegere, og en fantastisk bukk. Bukken var 13år gammel. Intens bratt kryping måtte til.
  Nå står det store bukker og brøler på hver eneste haug. Har sett rundt 50 bukker.

  2

  Innskyting

  3

  Ut på jakt

  Les mer i arkivet » Juni 2016 » Mai 2016 » April 2016
  hits